Selecteer een regio en taal

Donkere voegen - verwerkingstips

Deze toelichting is bedoeld als handleiding voor het voegen van tegelwerk met donker gekleurde voegmaterialen, want deze hebben meer aandacht nodig dan licht gekleurde.

Ons advies:

  • Zorg voor schoon leidingwater en schoon gereedschap.
    Voeg de juiste hoeveelheid water (afmeten met een maatbeker) bij het daarbij passende aantal kilo’s voegmateriaal.
  • Mechanisch mengen met een langzaam draaiende mengspindel (ca. 400 t/min.).
  • Na de eerste keer mengen het materiaal 3 minuten laten staan (rijpen).
  • Vervolgens nogmaals kort mengen.
  • Daarna is de voegmortel klaar voor gebruik.
  • Zorg voor een droog tegeloppervlak, zodat geen extra water vanaf de tegel in de voeg wordt meegenomen.
  • Na het aantrekken van het voegmateriaal (vingertoppentest, d.w.z. in de kruisvoeg niet meer indrukbaar met de nagel) de voeg glad afsponsen met weinig water.

Let op:

Een overmaat aan sponswater zal na verharding een wit laagje aan het oppervlak van de voeg laten zien (vrije kalk uit de cement). Ook in te ver uitgewassen voegen kan een waterlaagje achterblijven, wat zich uiteindelijk zal manifesteren als zg. cementsluier op de voeg en op de tegel !
Als dit zich voordoet, wordt dit fenomeen over het algemeen na enkele dagen bestreden met een cementsluierverwijderaar. Dit kan als gevolg hebben dat de donkere kleurpigmenten in het voegmateriaal lichter opkleuren, zodat een vlekkerig geheel ontstaat.
U dient dan ook zo te reinigen dat er geen cementsluier (witte waas) na het reinigen achterblijft.

Ververs het waswater regelmatig!
Mocht u onverhoopt toch met een cementsluierverwijderaar moeten werken, volg dan precies de door de fabrikant voorgeschreven werkwijze.

Voegmateriaal dat langer zijn vocht vasthoudt, bijvoorbeeld bij dichte vloertegels, zal lichter opkleuren dan voegen die sneller aandrogen, zoals bij gebruik van wandtegels met een sterkere zuiging.
Cementgebonden gekleurde voegmaterialen, in het bijzonder de donkere kleuren, kunnen kleurafwijkingen geven door meer of minder vocht en hogere of lagere temperaturen.

Bij de lichter gekleurde voegmaterialen zoals wit, zilvergrijs, pergamon e.d. ontstaat evenals bij donkere voegmortels een cementsluier, maar deze wordt optisch gecamoufleerd door zijn eigen kleurstelling.
Ongelijke diepte van voegen (bijv. door uitgepuilde lijmresten) kunnen na verharding een vlekkerig geheel laten zien.

Bij gepolijste tegels met een lage wateropname kunnen kleurpigmenten zich in de microporiën vastzetten; daarom wordt van een sterk kleurcontrast tussen keramiek en voegmateriaal afgeraden.

Bij twijfel een proef zetten !